tisdag 22 december 2015

Avlyssnat:-)

Vi har 14 versioner på O helga natt så vi hade en fin musik-och sångkväll igår. Började med Jussi och den är outstanding, denna inspelning var från Konserthuset 1959 och han sjunger alldeles fantastiskt. Så såg vi att på den där gamla samlingen med originalinspelningar vi har från 1928-1954 fanns hans bror Gösta med och sjöng sången, inspelad 1940. Jussi född 1911 och Gösta 1912. Intressant att höra. De hade rätt olika röster tycker jag. På samma skiva fanns en inspelning från 1928 med Anders de Wahl läsande Nyårsklockor av Lord Tennyson, Ring Out, Wild Bells som den heter, översättningens text är ju mycket fri om man jämför med originalet men bättre då än det som läses numera med Malmsjövarianter m.m. Väldigt aktuella ord i hela versionen för den värld vi lever i idag. Publicerad av Tennyson 1850.

Sen blev det Pavarotti ensam och på en annan skiva i duett med Domingo, den senare var bättre tyckte vi. Med dem båda. Men slår inte Jussi:-).

På det The Priests från Irland och de sjunger oerhört vackert, där blir det jämnt ut.

Loa får en chans och nu lyssnar jag bättre, han tar sig vartefter med kören till blir det vackert men inte i Jussis klass.

Och nu nåt kul, hittar Annas CD med bröderna Hanson från Tulsa i Oklahoma, USA, tre tonåriga bröder, ja den yngste var inte ens det, 12 år, när denna skiva spelades in 1997 i England. De var på Café Opera det året och det fanns en tonåring här hemma också, mamma Monica var en hel del på pojkbandskonserter lite sena kvällar som medföljande till ett gäng unga i början av tonåren i huvudstaden:-).  De gör ett medley på denna skiva med O Holy Night, Silent Night och O Come All Ye Faithful, vad bra de sjunger, otroligt duktiga är de! Läser om dem att de är aktiva idag som artister, skulle vara kul att höra. Skivan från 1997 heter Snowed In.

Peter Jöback blir nästa sångare och klart han kan sjunga den killen men kanske inte just denna sång är den bästa.

Lite kvinnor på det, Celine gör den jättefint och starkt. Carola finns i två olika inspelningar, en från 1991 och en från 1999. Hon gör dem båda fint och bra, rösten bär och är stark och vacker och hon får med värme i ord och ton.

Charlotte sedan, ja jag lyssnade lite bättre nu och det är väl inte världens bästa sång för hennes röst, hade mycket stark musik och arr. runt om som både var stödjande kanske men rösten försvann också lite i allt även om också den var "högljudd".

Christer Sjögren har en version lite sin egen variant och han sjunger väl som han brukar sjunga.

Slutligen Ingvar Wixell, vackert men gick inte upp högt på höga C eller om det är D:-).

Bäst ännu är Jussi och den där mannen vi hört på konsert och The Priests och kvinnlig röst Celine men Carola gör den vackert med två fina arrangemang, 24 år sedan och 16 år sedan är de inspelningarna. Väldigt vacker är denna sång och vi ska lyssna lite då och då på Jussi igen. Och höra Nyårsklockorna där på skiva och så läser jag gärna Lord Tennyson himself vad han egentligen skrev.

Ring out, wild bells, to the wild sky,
   The flying cloud, the frosty light:
   The year is dying in the night;
Ring out, wild bells, and let him die.

Ring out the old, ring in the new,
   Ring, happy bells, across the snow:
   The year is going, let him go;
Ring out the false, ring in the true.

Ring out the grief that saps the mind
   For those that here we see no more;
   Ring out the feud of rich and poor,
Ring in redress to all mankind.

Ring out a slowly dying cause,
   And ancient forms of party strife;
   Ring in the nobler modes of life,
With sweeter manners, purer laws.

Ring out the want, the care, the sin,
   The faithless coldness of the times;
   Ring out, ring out my mournful rhymes
But ring the fuller minstrel in.

Ring out false pride in place and blood,
   The civic slander and the spite;
   Ring in the love of truth and right,
Ring in the common love of good.

Ring out old shapes of foul disease;
   Ring out the narrowing lust of gold;
   Ring out the thousand wars of old,
Ring in the thousand years of peace.

Ring in the valiant man and free,
   The larger heart, the kindlier hand;
   Ring out the darkness of the land,
Ring in the Christ that is to be.

7 kommentarer:

 1. Kul med lite analys på julsångernas julsång. OCH ja, visst är Jussi outstanding. Hela arret i hans version är så PERFEKT!!
  Minns att Håkan Hagegård har en helt OK version av den också.
  Celine Dion sjunger den bra, och hennes röst är också one of a kind.
  Men det ska nog vara en man som sjunger den, och helst en tenor.
  Ja, julsången är helt underbar och fantastisk. Nu ska jag leta upp Jussis och spela den så det dånar i huset.
  Den finaste av de fina.
  ÅÅÅ Monica, minns du förr då ett julprogram sändes på Sveriges Radio varje julnatt. Min mamma lyssnade alltid på det. Programledaren befann sig alltid på Gotland vid havet vid tolvslaget natten mot julafton. OCH han inledde alltid O Helga Natt med Jussi. Jag tror att det var under de julnätterna från min barndom som jag verkligen lärde mig ÄLSKA Jussis version. OCH vad jag förstår är det forfarande tradition på Sveriges P3 o P4 att direkt efter midnatt spela Jussi och O helga natt. Den ultimata av de ultimata. Ryser av välbehag bara jag tänker på det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, instämmer helt:-) och Jussis O helga natt är något speciellt, oerhört vackert sjunger han den, svårt att förklara men man hör ju:-). Maken tycker att Celine sjunger den fantastiskt också och det gör hon och kanske det är skillnad på hur en man och kvinna "hör" för jag tycker som du att en mansröst gör den vackrare och så är det något med engagemanget i hur han sjunger som jag inte hör hos Celine. Och det saknade jag helt hos Loa men sedan när han fick kör och orkester till så tog han i lite mer och sjöng bättre efter ett tag. Lite kul att analysera:-).
   Ja minns de julprogrammen och hos oss var det pappa som kom ihåg alla tider och vi lyssnade, men mamma sjöng mer och lyssnade när hon hann i julstöket:-), det var en annan harmoni förr med radioprogram, man får ju tänka mer själv:-) och mycket lugnare stämning, det var tider det:-). Visste inte att de spelar den på P3 o P4, bra du sa det! Vi spelar också så det dånar, maken sa igår, kanske vi ska sänka lite:-), jaja, vi är så lugna annars så och lite kan vi låta som motvikt till allt borrande hos grannarna:-), nu vet jag vad som ska spelas högt om de borrar på julaftonen också:-), (vilket händer konstigt nog)

   Radera
 2. Monica, denna går inte av för hackor heller!! Lyssna. WOW!! https://youtu.be/PK-NZc4O6mA

  SvaraRadera
 3. Annika, ska lyssna, vi är inte helt säkra men trodde att Elvis sjungit den också men nu hittade vi inte ens hans julskiva här, vi hörde en version på youtube men blev osäkra om det var han som sjöng där. Vi hörde en annan sång med honom, det var uppladdat det sista han gjorde och vad han sjöng otroligt fint även då och så otroligt tragiskt det är med att en människa blir så trasig och att inte kunna få hjälp.

  SvaraRadera
 4. Annika, ja Sissel sjunger otroligt vackert och här väldigt starkt framfört. Har hennes julskiva också men den glömde vi bort:-) och det här var nog en senare version, väldigt vackert! Vet att hon i en intervju jämfördes med Celine men sa genast att så kunde hon inte sjunga men det gör hon:-)

  SvaraRadera
 5. Hanson är bra, gillar den julskivan :) kan vara jag som har er elvisjulskiva ;)

  SvaraRadera
 6. Anna, de är jättebra, ska lyssna på hela skivan, de är bra idag också vad jag förstått och gör vettiga saker, läste om dem. Ja far din trodde just så om Elvis´ julskiva:-) men då har vi ju din Hanson:-)

  SvaraRadera

 • Donna nobis pacem - Idag har det varit en lång och ganska jobbig dag. Sjukvården är ungefär så stressande här som jag hade oroat mej för. Å andra sidan har jag tagit tag i e...
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  5 år sedan