tisdag 29 december 2015

Året som gått och aldrig kommer åter

Januari:
Reser till Sheffield och det är ljusare där än här hemma. Vi går långpromenader och ser ut över staden från en av de sju kullarna som staden är byggd på, den där Anna och måg bor, vårgrönt och sol som slår om i vinter med rejält snö(o)väder och snön ligger kvar en tid, vi värmer oss med goda koppar te med goda tillbehör:-)

Februari:
Det hinner bli februari och jag är kvar till mågens födelsedag, det är klarblå himmel och vackra dagar men vägarna som leder till Manchester blir avstängda i Peak District, tåget går bra som tur är och Anna och jag hinner umgås lite till innan planet lyfter.

Mars:
Då trotsar jag vintern och gör vårplanteringar på balkongen och det är också min födelsedag denna månad.

April:
Då är det dags att skicka en stor påsklåda till England:-), (ja den gick iväg i tid så den hann fram till påsken), och att vårpynta lite här hemma.

Maj:
Gjorde lite vårutflykter, denna dag till Södertälje med vän och kollega, vi åt gott, strosade och pratade mycket. Jag har enbart tittat på foton när jag gör detta utan att snegla i dagboksalmanackan, kanske bäst så:-)

Juni:
Juni var en toppenmånad med Anna här hemma och vi gjorde många utflykter i stan, Södermanland och Uppland, reste väldigt mycket och mest med pendel och tunnelbana och det var en hel del tok med dem så jag kom till ställen jag aldrig någonsin varit på våra rundresor när vi skulle ta oss hem, det var minst sagt otroligt rörigt och opålitligt med dessa färdmedel under sommaren. Tur att Anna hittar så bra, jag har inte samma koll. Lugnast när vi åkte bil och då for vi längre bort och upplevde sommaren när den var som vackrast.

Juli:
Landet fick besök i juli och vi umgicks med de andra grannarna, hade årsmöte, luktade på blommorna, plockade "vilda" och "tama" bär, åt goda frukostar i solskenet och här hemma gick vi på sommarkonserter.

Augusti:
Också en födelsedagsmånad och jag for till England igen och vi reste med tåg till Scarborough, en riktigt riktigt trevlig och vacker stad vid havet med en mycket intressant och spännande historia, många turister här och så otroligt trevligt bemötande överallt, roliga människor och avslappnade. Och så fint det var här runt alla hus och i trädgårdar, det blommade frodigt överallt. Väldigt fint bodde vi hos ett elegant hotellägarpar, de var jättetrevliga och berättade mycket trevligt. Sedan var dagarna i Sheffield lika fina och vi promenerade i överdådigt blommande parker och trädgårdar och så fick slottet Chatsworth ett besök förstås.

September:
 Vi for en helg till landet och åt den lilla restaurangens pizza , kan vara den godaste i Sverige. Sedan var det himla-och månfenomen denna månad, mycket intressant.

Oktober:

Tid för eftertanke...

November:
For iväg igen och just den dagen var det oroligt med mycket rapporter om allt i denna komplicerade värld, resan gick bra som gjordes i orkan och det var kanske ändå det minst farliga. Väldigt både glad och tacksam att allt gick bra och det var helt underbart att vara tillsammans i samma land igen. Anna hade en veckas semester och november blev en riktig toppenmånad. Och 60-årspartyt och konsertkvällen med de kända musikerna och sångarna det var bara så helt otroligt trevligt.

December:
 Och så klart ska man äta en Christmas Dinner innan hemresa och här förstås i Sheffield med Yorkshirepudding, de är så goda, knapriga och krispiga.
 Att kissen har det varmt och skönt och får lite gourmetmat när hon säger till tycker jag är väldigt bra. Missa inta programmen om kattforskning som sänds nu i Svt 2 från BBC i tre delar. Jätteintressant.
 Krubban i Sheffields stadhus
Och så är julen firad, varit en väldigt skön och trevlig julhelg och nu också vintervitt, fast jag ser väldigt mycket fram emot våren nu när jag sett alla vackra blommor och minns, och tänker lite på stugan också och sommaren. Men först nyårsfirande:-)

PS och här tänker säkert någon (många) vilket lyckoår och inga sorgligheter men nu är jag ingen som ältar all sk*t utan fokuserar på så mycket som är gott och är ingen person som tycker synd om mig själv heller, men visst händer det ständigt svåra saker, två av mina kusiner gick före detta år, en i somras och en innan jul och vi tänker förstås att de var för unga, deras föräldrar blev ju så gamla men det är en annan tid nu med stress. Tre år nu i januari är det sedan min bror gick före och det känns ännu konstigt när jag ser gravstenen, tänker, men inte ligger väl han där, måste vara fel. I april råkade jag ut för en olyckshändelse och glad det gått bra, kunnat gå före jag också då och sedan direkt efter att Anna rest hem i juni drabbades jag av en njurbäckeninfektion och fy så mycket smärtor, feber, illamående, yrsel och fy så svårt att bli av med, och inte förrän nu i mellandagarna så känns det bra efter ett halvår. Ja det var det, finns mycket mer som både skrämt och varit tungt men bäst att lägga till handlingarna och gräva ned alltihop och kontentan av år 2015 är att det varit riktigt bra tycker jag, kunde varit värre och vissa prövningar har ändå blivit ljusare.

Och så får man lite perspektiv om man ser sig omkring, där är vi väldigt olika, vissa betalar dyrt för att gå på ett museum som är väldigt inne i Stockholm för att se foton av flyktingbarn, och när de kommer ut snubblar de över folk som sover på marken i vinterkylan med sina bylten och går förbi...

Nästa år fyller jag 65 år och går i pension och maken 70 år och borde gått i pension:-) men han arbetade heltid detta år som gått fast det inte alls var meningen, plötsligt var det mer än heltid, både elever och skolledare ser på honom som en ungdom tydligen och det är väl kul i sig men någon måtta får det vara. Nu var det tänkt att han skulle avsluta där men det blir en delad tjänst med en kollega, de ska arbeta halvtid var och en, hon blir 71! Ja Sverige är som det är och skolledare söker efter lärare men hittar inga utbildade och legitimerade, och lika är det i flera andra yrken. Kanske vi kan få hjälp av alla som kommer så småningom. Och jag får väl ta hand om karlen om jag inte ska hitta på något annat. Drömmen är att bo i England men vi får vänta på EU-omröstningen hur den utfaller.

6 kommentarer:

 1. Ser att du och Anna gjort trevliga sammanfattningar av 2015. Alltid roligt att göra en tillbakablick.
  Man förundras ibland hur mycket som faktiskt händer under ett helt år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie, tack, ja roligt att göra en liten sammanställning och roligt att se på fotona, och man ser hur mycket som hänt, man förundras som du säger för man glömmer också. Kul om du gör en med, du har haft ett händelserikt år verkligen.

   Radera
 2. Det verkar helt klart varit roligast här :) hunnit med mycket i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, ja jag tror det:-), alltid lika roligt att vara hos er:-), trivs som fisken i vattnet. Lite trevligt är det här också, särskilt då du var hemma och den här december tycker jag varit riktigt bra, kanske vi upplevt den lite lugnare än hösten med alla larm ständigt, vi påverkas av det. Varit bra att hjälpa där vi kan också, samhället blir lite mänskligare, även här där vi bor känns det som folk mjuknat lite.

   Radera
 3. Väldigt trevligt med dessa sammanfattningar. Jag ska också göra en i nästa vecka. Gillar det "bokslutet".
  OJ så mkt du varit i England, vad härligt för er alla!!
  Kul att Anna var hemma i somras, det var ju speciellt, det minns jag från era bloggar.
  Önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!!!!

  SvaraRadera
 4. Annika, vad konstigt, jag skrev en kommentar som togs bort, har aldrig hänt förr, är väl nya året kanske som krånglar:-) ja det är roligt att titta på foton under året och blir kul att läsa din sammanfattning sen, du har en del foton att titta på:-), tar en hel del tid men man får kanske ta dem som först dyker upp:-)

  Ja så roligt när Anna var hemma här och glad för alla resor vi kunnat göra, det har varit så trevligt och härligt att vara där i Sheffield och resa omkring lite till andra fina platser i UK.

  Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig med!

  SvaraRadera