tisdag 10 november 2015

Sjukhusbyggen här och där

Läser om Skanskas avtal och sjukhusbyggen, vårt NKS  är nu uppe i en kostnad på 23 miljarder och mer lär det bli. I Storbritannien har fem stora specialistsjukhus byggts av Skanska och orsakar nu kris, två av sjukhusen är satta under tvångsförvaltning, det ena i London. Inte bara byggnadskostnaderna är fantasisummor utan det ingår i decennier kostnadsavtal för fastighetsskötsel m.m., byta en propp kan kosta drygt 6000 kronor t.ex.!? Och att sätta upp en lampa 56000 kronor...

De här modellerna med privata aktörer har skett under 2000-talet och Skanska tog ju hem kontraktet för Nya Karolinska i Solna också. Trots att studiebesök gjordes även i Tyskland för att se hur de finansierade nya specialistsjukhus. Det kan man läsa om HÄR. I Tyskland har de sjukhusen byggts till en kostnad som är en tiondel av vårt svenska avtal.

Lite vibbar får jag, tänk om NKS aldrig öppnar? Att det inte finns varken utbildad personal eller pengar till att anställa och driva den vård som är tänkt? Då har ett fantastiskt KS, det gamla gått i graven och det blir fullständigt kaos.

Som exempel finns sjukhus som byggs för ett visst antal miljarder när avtalet tecknas och sedan när de samlade betalningarna är gjorda och med fastighetsskötsel m.m. är summan ungefär åtta-tio gånger de miljarder som var byggnadskostnaderna. Sådana avtal gäller även för Nya Karolinska. Kanske om det ska kunna vara i drift så stängs flera andra sjukhus eller stramas åt ordentligt. Vi får se. Skanska har inga kommentarer enligt SvD som haft fördjupningar i detta.
 Här byggs det mycket också, om och nytt men inte helt och hållet, Karolinska Huddinge, nybyggt på 70-talet så inte så gammalt och med en ny stadsdel som växer fram.

2 kommentarer:

  1. Låter helt galet. Vilka summor. Blir matt.

    SvaraRadera
  2. Annika, ja låter helt otroligt! Blev lite orolig när jag läste om deras bygge i London och att de inte har råd att driva det som var tänkt. Flera våningar är stängda och personal har de inte råd till och idag klassas det som Englands sämsta sjukhus, om det är sant vet jag inte. Nu vill man här förhandla om avtalen och bli av med en del men sjukhuset ska ju öppna inom ett år, tänk om det blir ännu värre om de drar sig ur vissa avtal och tecknar nya med någon annan aktör.

    SvaraRadera