fredag 13 november 2015

Hälsosamt liv med mål och mening

Läser mer om de blå zonerna, man måste vara prenumerant för att läsa denna artikel ser jag men de brukar ju kunna läsas av alla senare. Idag handlar det om Costa Rica, Nicoya-halvön. Helt otroligt och kanske det mest som berättas, att människorna som uppnått en så hög ålder som en kvinna här, 109 år, inte blir trött av umgänge och aktiviteter som vore naturligt utan sitter och diskuterar dagsaktuella frågor i timmar livligt och engagerat inte minst om kvinnors rättigheter. Och journalisten säger att häpnadsväckande ofta möter han dem i de blå zonerna, de är glasklara och inte som om det vore den sista tiden i livet.

Just denna kvinna har vandrat den långa vägen över bergen i mörker sen hundra år tillbaka som liten flicka och lärde sig då en bön av sin mamma, att Gud går framför och bakom dig och vakar över dig, sen har hon bett den bönen varje dag och börjar med att be den för journalisten också och välsigna honom. Men som hon säger, varför hon fått vara trygg vet man ju inte. Hennes barn är mellan 80 och drygt 90 år. Hon började arbeta som fem-åring på fälten och lärde sig mycket om örter och naturläkemedel och blir konsulterad av de andra invånarna här. Äter mycket tropiska frukter, majstortilla och mat som är späckad med antioxidanter. Man har funnit att människorna här har längre telomerer (det här är molekylärbiologi och ni får googla) väldigt intressant är det att man sett detta och det förklarar ju en hel del hur de kan bli så gamla. Och då att livsstilen ligger till grund.
Här är också demens i stort sett okänt.

En annan dam, 101 år, älskar att dansa men tycker dagens män är mer anonyma och inte vågar ta plats, människor hade mer karisma förr tycker hon:-). Men samtidigt sägs att både män och kvinnor vågar ta plats oavsett ålder, har en rakryggad stolthet och de gamla frågar inte efter respekt, de tar den för given. Intressant är det på alla sätt att läsa om detta. Och något jag lägger märke till är att dessa pigga äldre skrattar mycket, hjärtligt, och har humor:-)
En fysiskt rörlig livsstil och det finns utrymme att unna sig godsaker och god mat, men processad mat äter de inte som den där korven:-), kanske om de gör den själva från grunden och vet vad den innehåller 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar