fredag 16 oktober 2015

Kostnaderna sveper iväg

För att få lite perspektiv kollar jag Sveriges historia och våra närmsta grannar. Vi vet ju att ca 70000 barn togs emot här från Finland under andra världskriget men kanske det inte talas så mycket om att väldigt många andra flyktingar från Finland kom till Sverige också, bara på en dag, 22 september 1944 kom 1500 till Norrbotten, de hade med sig kor, hästar och vagnar lastade med så mycket bohag de kunnat få med sig, många tog med köksspisen, och Sverige tog emot 56000 flyktingar bara från Finland till slut. De inkvarterades i skolor, kyrkor, gymnastiksalar, tomma byggnader, ja allt man kunde hitta och då hade vi en egen befolkning på 6.6 miljoner och många kom ju från norra Finland, ett Finland som utkämpat tre krig under andra världskriget, till norra Sverige där det inte bodde så förskräckligt många, det fanns plats men samtidigt krävdes det mycket av dem som bodde där med att hjälpa till. Ser ett foto från den tiden som en man tagit som ännu kan berätta, han var med i ett kompani som hjälpte flyktingarna över Torne älv. Och bekymren hur allt skulle gå var ungefär då som nu och många stannade för alltid. Och Sverige byggde vidare på sin välfärd med hjälp av många som kom och deltog i den. Även från andra länder. Men den där sanslösa girigheten hade inte riktigt fått fäste än.

Idag är vi snart 10 miljoner invånare i Sverige och borde kunna hantera arbetet minst lika bra som då eller?
Är helt galen utveckling med dessa riskkapitalister, privata vårdjättar som nu styr över kommunerna. Runt 2000 kronor faktureras kommunen varje dygn för ett barn placerat i en vanlig familj och upp till 6000 kronor, alltså 180000 i månaden, kraven styrs mer och mer över mot den höga helt osannolika kostnaden för ett barn.
Aleris har tre nivåer på sina kravsummor: familjehem, förstärkt familjehem och kraftigt förstärkt familjehem och det är det sistnämnda som tydligen behövs mer och mer och genererar 6000 per dygn! Familjehemmen får en rätt ordinär månadsersättning där omkostnaderna ingår också med allt som ett barn behöver, det krävs att en av de vuxna i familjen är hemma på heltid och inte har arbete utanför hemmet. Det enorma överpriset av pengarna går till "vård"aktören. Företagen profilerar sig med att de har bara "svåra" barn så kommunen får betala den högsta summan, sedan är det barn som inte är värre än andra barn, alltså kanske mer normala än familjens egna:-). Tänk vad mycket pengar som kunde frigöras till mottagandet, att volontärerna får mer hjälp till det akuta, lyssnade på Kjell Bergqvist hos Malou och han var väldig förnuftig och sansad och klok, bra att höra med egna öron, så mycket trams som skrivits.

I september kom 1000 ensamkommande flyktingbarn under 12 år till Sverige, man undrar om hemmet måste vara så kraftigt "förstärkt", om det inte räcker med ett vänligt, välskött, normalt och empatiskt hem och någon att vända sig till med utbildning och erfarenheter av barn med särskilda behov som det heter eller med trauman. Fast någon lätt uppgift är det inte att ta hand om andras barn men att komma i en trygg miljö är viktigt, nu är det säkert inte lätta att hitta dessa hem men de finns de också. Och kräver det extraordinära insatser av familjen borde ju den få extra ersättning i så fall.

Bert Karlsson som är på tapeten mest och antagligen för att han är tillgänglig och inte gömmer sig som de f.d. politikerna och Wallenberg som äger de andra bolagen, han säger att de äldre barnen ändå kan bo på en flyktingförläggning, han menar de som är nästan vuxna, den får ju då vara vettig med vettig personal och drogfri anser jag, men där är kostnaden per dygn 350 kronor för kommunen, 150 för mat och 200 kronor för boendet. Och så ska det finnas två mentorer per ungdomsgrupp som kostar 200 kr per dygn säger han, ja det blir i alla fall rimliga kostnader.

Andra kändisar tycker att kungen ska leva upp till "För Sverige-i tiden" och öppna upp alla tomma slott. Det var ingen orimlighet under de båda världskrigen, så gjorde man i andra länder i Europa, rika och adliga blev sjuksköterskor och sjukskötare, gjorde om slottens balsalar till sjukhus, vårdhem och boenden men de var alla drabbade av krigen så de förstod bättre.

Det enda slott jag sett privat, och upplevt på nära håll är detta, eftersom makens kusin bodde där i en jättevacker våning i sju år med sin familj som landshövding, ja det finns många rum i vårt land och dessa "företag" nu som får miljardvinster privat blir ju ohållbart och skadar landets ekonomi.
Ja här fanns det många rum som i alla slott. Kul att ha varit där och vi ser ut som den värsta kungafamilj på denna släktträff (makens släkt) sittandes på en sån där dyr matta, haha. Två diskreta pilar över maken och mig själv ifall ni letar på fotot:-), här kollade vi (jag och några till) gästrummen hos kusinen ordentligt för där hade kungen och drottningen övernattat vid besök och även Victoria och Daniel sedan:-), kul att veta hur de har det på sina utflykter:-)

7 kommentarer:

 1. Ja, onodigt att ha en massa tomma byggnader.

  Intressant att staderskan i debatt tjanade som en engelsk chef ;) funderar pa att flytta till Sverige anda. Kanske starta asylboende ;)

  SvaraRadera
 2. Anna, ja faktiskt. Och nu om något skulle väl staten sköta detta med boendena och ha dem med samma funktioner över hela landet. Ja Sverige är ett extremt land, många är bortskämda här så otroligt och det ropas på högre och högre löner även om de inte själva gör någon motprestation. Det ÄR ansträngande att ta en universitetsexamen på 5-6-7 år, förlorad tid och många år om man ser det så när andra har lönearbete och så lån som ska betalas tillbaka från första examensdagen. Och låga löner från början och ofta extremt tuffa jobb. Det är skillnad! Och som tur är vill folk studera fortfarande, vem ska annars utbilda och operera knän och ryggar.

  SvaraRadera
 3. Ja, alltså dessa summor, VAR kommer de ifrån? 6000kr om dagen kan jag inte förstå. OM nu en person måste avstå från jobb för att vara hemma med ett eller två barn på heltid kan jag tänka mig en ersättning för detta i form av förlorad arbetsinkomst (1500 kr per dag eller så, minus skatt sedan då). Men sen kan man ju räkna ut vad mat, el, kläder kostar för ett barn per vecka och ge rimlig ersättning för detta i form av barnbidrag och så kanske en liten extra peng "för besväret". Å andra sidan blir det ju rent praktiskt personens jobb att ta hand om barnet då han/hon är hemma och får ersättning för detta? Så man kan ju tänka att det blir mellan 1500-2000 per dag om man räknar högt. 6000kr??? Jag har haft insyn i vissa av dessa familjehem och det är vanliga hem. Föräldrar har inga särskilda kompetenser mer än att vara människor, erfarenhet av barn etc. De är inte utbildade psykologer eller kompetenta i trauman hos barn etc...Det är ju helt ologiskt med 6000kr per dag!

  SvaraRadera
 4. Trillingnöten, ja det är otroliga summor. Visst, det är varierande kvalité på familjehemmen men det är inte dom som får de enorma summorna. Det är svårt att hitta familjehem så vårdjättar som de kallas har gått in i det som en business och knyter familjer till sig som de erbjuder kommunerna som i sin tur är desperata med denna anstormning av flyktingar och det är vårdjätten som får de 6000 kronorna, inte familjen, de får högst 18000 i månaden. Och det i sin tur motsvarar inte en städerskeinkomst i Sverige, den ligger en bra bit över 20000 idag. Och de där 2000 det är vad kommunen får från staten om de tar emot barnen men sedan måste kommunen betala upp till 6000 själva till den där vårdjätten. Och det blir ohållbart förstår alla, pengarna tar slut, det finns ju inte innan så det räcker till andra kommunala omsorger..

  SvaraRadera
 5. Trillingnöten igen, ja det är ju helt orimligt med den summan 6000 till vårdbolagen så om kommunerna kunde sköta detta själva och ge en "normal" ersättning till familjerna så skulle ju inte en massa pengar gå upp i rök och de räckte till så många fler. Men det är förstås inte lätt att hitta familjer som kan ta den här tiden med allt som krävs.

  SvaraRadera
 6. Helt sanslöst! Det är tragiskt att folk skor sig på såna här eländen. Hörde nu också att någon uttalad nazist skulle ge sig in i att öppna nåt asylhem för att göra sig en förmögenhet? Verkar ju galet!

  SvaraRadera
 7. Trillingnöten, usch så mycket som är galet och man undrar hur det ska gå? Inte kul att läsa nyheterna.

  SvaraRadera

 • Gosplutten - Nu passar minsann kattbädden. Det tog sin lilla tid innan den användes (typ 4 år). Leendet är så gulligt när hon sover!
  12 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  5 år sedan