fredag 9 oktober 2015

Bubblor, bostäder och lite mer

Att det skrivs mycket om bostadsbubblan undgår säkert ingen och visst kan man undra, det kan ju inte bära iväg hur långt som helst i prissättning och hur mycket lån som helst utan ränta för den enskilde. Fortfarande stiger priserna varje vecka och en lägenhet säljs på momangen, man hinner knappt se att grannens är till salu förrän den är såld.
Smartast vore förstås att sälja lägenheten med stor vinst, vi har noll lån, flytta ut i skogen och sen köpa något fantastiskt när bubblan spruckit och bostadspriserna sjunkit. Men jag tycker det verkar vara lite farligt i de svenska skogarna (och då tänker jag inte främst på varg och dylikt utan människan) så jag tror det får vara.

Tanken med Attefallshusen var att de skulle hjälpa till i bostadsbristens Sverige, i Stockholm står 510000 personer i bostadskö, byggas och kanske hyras ut till ungdomar. Men det blev inte alls den succé som regeringen hoppats på. Och förstår. De är mycket dyrare att bygga än vad jag trodde även om man har tomten. Mellan drygt en halv miljon i upp till nästan en miljon i byggnadskostnader och hyra kan sedan tas ut på kanske 5000-6000, då dröjer det många år innan det betalat sig, ja i verkligheten går det med förlust, el och vatten kanske ingår och förslitning som blir under åren och dessutom att vara hyresvärd. Ja så det blev ingen succé. Bara 500 i hela landet har ansökt om att bygga ett minihus att användas som liten villa och inte förråd på sin egen tomt och kanske då till sina egna ungdomar.

Så, några byggherrar har fattat galoppen och köper tomter för att bygga parhus och där också ett Attefallshus, som då får en egen pyttetomt men 25 kvm plus ett loft på 8 kvm som boendeyta och de kan bilda en liten bostadsrättsförening, sälja lilla stugan för 2 miljoner och lägga en hyra som är hyfsad, runt 2000 i månaden. Tomten är på ca 60 kvm, inte stor:-) och köparna föreslås att bygga ett litet uterum eller altan där, tror de måste ha särskilt byggnadslov till det. Stor efterfrågan på detta berättar en byggherre och klart jag gör det för pengarna säger han, det är affärer och det här kommer att bli vanligt tror man. Finns små nybildade sådana föreningar (ska vara minst tre medlemmar) i Bromma och i Huddinge. En nöjd tenor som har sången som yrke berättar att det känns trevligt att bo i en minivilla istället för mitt i City. Och de är väldigt fina och har allt som en nybyggd villa har i standard. Och det har ju byggherren rätt i att det ska vara en bra standard men då kostar det väldigt mycket, regeringen tänkte sig en massa enkla billiga hus men det vill inte folk bo granne med eller i. Och det finns regler, varje tomt som det byggs ett hus på får ha ett Attefallshus, o.s.v. Inte fler. Ja intressant att se utvecklingen och är det ett litet lugnt område med några villor och så några minihus till kan ju det fungera bra.

På tal om grannar så har det gjorts en landsundersökning om avundsjuka:-) och mest väcker grannen som har mer (tror man eller har finare kök, större hus, finare trädgård) avundsjuka hos grannarna i Jönköpings, Örebro och Stockholms län:-)

Vet inte om det här var avundsjuka, haha, men maken blev "påhoppad" inne på en bank av en för honom totalt okänd dam som undrade var jag fått tag på min ljusslinga! (Ja hon antog att det var mitt verk). Han blev totalt perplex, tror inte ens att han tänkt på någon ljusslinga men hon hade tittat lite snett uppåt, gått runt huset och kollat den och ville ha en sådan. Jag satt förstummad och hörde, undrade hur hon sett den och hur hon visste att vi bodde här, haha, vilken koll i det "anonyma" storstadsområdet.
Det hände för ett par år sedan och ljusslingan hänger med, har fått nya lampor och sen när jag inte hittade sådana mer så bytte jag hela slingan och flyttade över hjärtan och stjärnor, maken tycker mycket om den:-) och dags att tända nu säger han, köpte den en gång på Indiska och det är sant, inte så lätt att hitta fina ljusslingor som denna med tyg och lite broderier.

5 kommentarer:

 1. Hon verkar väl vara en social människa, ni kanske kan bilda en grupp om det här med träden ;) eller så var det karlar hon var efter, man vet aldrig ;)

  SvaraRadera
 2. Anna, jag tror mest hon är social:-) och rätt modig som vågade ta kontakt, från Skåne från början fast bott här otroligt länge berättade hon, har skånsk flagga för att känna sig mer hemma, väldigt intressant med människor:-)

  SvaraRadera
 3. På tal om karlar eller inte, så sa en lärare (kvinnlig:-) till far din igår att han verkar pigg för sin ålder, haha, när han sa att han var två år äldre än hon trodde gick hon:-), behöver nog inte vara orolig, blir nog värre på det där 60-talspartyt du tänker ta med mig på;-). Nu frågar jag om hon inget sa mer, nej blev mållös säger han:-)))

  SvaraRadera
 4. Hej Monica, kul att du skriver om attefallshus. Jag länkade in ditt inlägg här. Hoppas det var OK.

  SvaraRadera
 5. Hej Patrik, ja det är intressant att se utvecklingen med dessa hus, det behövs verkligen fler boenden och inte nödvändigt alltid med så stora. Tycker det är kul att se de olika modellerna och vad man kan göra för lösningar med inredning och planlösning, de blir väldigt fina med lite kreativitet och fantasi, och faktiskt väldigt trevligt med en liten trädgård till en minivilla, är mer "luft" än att bo i de små lägenheterna i stan och inte dyrare, kan de byggas i lugna och välordnade bostadsområden så är det en väldigt god idé.

  SvaraRadera

 • Gosplutten - Nu passar minsann kattbädden. Det tog sin lilla tid innan den användes (typ 4 år). Leendet är så gulligt när hon sover!
  12 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  5 år sedan