fredag 9 oktober 2015

?

Det ter sig underligt med regeringens uttalande idag om beslut att bygga tältläger i Sverige. Ska de bo så i vinter? Och vilken typ av personal har de tänkt som ska arbeta där? Och var ska de byggas? Tänk, jag säger bara tänk vilken förföljelse EU-migranterna haft här och nu ska det betraktas som normalt för andra. Hur ska skolgången fungera för barnen i tältlägret och mycket annat. Och vi ha ju så kallt här också. Den svenska maten klagar redan flyktingarna på att den är bedrövlig. De kommer ju från välordnade förhållanden med dignande trädgårdar, fina hus, snygga bilar, fina modekläder, utbildning, bra jobb och är tvungna att lämna allt. Det är rent bottenlöst tragiskt med dessa krig.

Och tragiskt med fattigdom i en rik värld, de människor som debatteras i det oändliga och föraktas djupast, nu senast med förbud att sitta vid affärer som KD föreslår, de slår upp sina tält i skogen och får lite utrustning av människor med hjärta, hjärna och händer. De är vana vid fattigdom för de lever i misär och djup fattigdom i sina EU-länder men försöker hitta något bättre och har överlevnadsteknik och erfarenhet att hitta på lösningar för sitt fattiga liv men ändå rivs deras läger ständigt och deras få ägodelar förstörs som de inte hunnit få med sig i soppåsarna. Och blir utsatta för fler och fler hatbrott här, så de vågar inte sova mer än ett par timmar i taget och avlöser varandra med att hålla vakt. Ändå har det skett flera dödsfall fast det utreds inte särskilt grundligt.

Läst noga på om de organisationer som besökt deras hembyar, som inte är små med våra mått, utan ofta som små städer med 10000 invånare och det finns många av dem i Rumänien framförallt. Och det som utredare från hjälporganisationer och nu senast Europaporten i Malmö sett (de ska göra en insats med kommunen Malmö för kommande vinter och därför rest ned för att se med egna ögon), de har varit i Afrika, kåkstaden i Sydafrika, Manilla och flera länder där folk lever på soptippar och deras hus är förstörda av naturkatastrofer men aldrig har de sett en sådan fattigdom och misär som romerna lever i och det är EU vi pratar om poängterar de, helt obegripligt.

Hur ska det bli? Och så många som arbetar med dagens flyktingström. Bert Karlsson har blivit granskad igen och han säger att de får från staten 150 kr per dag för varje person till mat på boendena och den är oätlig enligt flyktingarna, men varför organiseras det inte annorlunda, finns det kök? Kan inte folk handla själva och laga sin mat, en familj på fyra får ju 600 kronor varje dag fast inte i egna händer, blir väl för rörigt med att var och en ska sköta det, men de kunde ju nästan gå ut på något lunchställe och äta och sen fixa frukosten själva var och en och lättare kvällsmål. De kanske ändå inte äter maten som serveras och det blir mycket svinn. Det borde ju i alla fall kunna fungera med roterande matlag i köket, att alla hjälper till på något sätt. Och nu klagas det på att skärbrädorna på hans boenden inte är diskade, har inte de boende någon del i arbetet och ansvar också? Det verkar inte genomtänkt något längre och businessmen tjänar pengar. Vuxna går i skolan, ända till 65 år får de etableringsbidrag om de följer svenskundervisning, sedan pension. Detta bidrag betalas från 18 år till 64 år. Och tanken är att efter två år ska språket vara så pass bra att personen kommer in på arbetsmarknaden eller vidare studier. Hela EU borde ta lärdom av varandra och ha utbyte på plats och se hur det fungerar i de olika länderna. Lära av varandra och tar man emot så många på en gång måste det avsättas mycket av personal, tid, pengar, logistik och inte minst se över hur pengarna används bäst så de räcker längst.

PS Den där klockan som prinsessan Sofia har för 70000, tänk så många barn på "hennes" barnhem som kunde få lite nya kläder, god mat, någon utflykt kanske...det ger så konstiga signaler med dessa motsatsförhållanden i alla sammanhang.

6 kommentarer:

 1. Underligt ja. Hur ska de kunna leva i tältstäder? Det blir vinter, det blir snorkallt? Kommer de att klara det?
  Usch, ja det är verkligen bedrövligt.
  Håller så med i vad du skriver om Sofias klocka också, stor suck på den...

  SvaraRadera
 2. Annika, precis, det åter ju inte klokt och det blir säkert ohållbart. Och många konflikter. Det verkar så desperat och vi har ju vansinnigt kallt om nätterna även i Stockholmsområdet, folk kan ju frysa ihjäl.
  Ja att visa upp alla dyrbarheter hon bär nu i klädväg också känns bara knäppt, hon ser ju ungefär likadan ut ändå:-), räcker ju att klä sig smakfullt och snyggt, inte för en halv miljon med väskor och allt.

  SvaraRadera
 3. Men tältläger? Vad är det fär fasoner? När hände detta i SVerige? Är det för att slippa lägga för mycket pengar på flyktingar? De kommer ju få stanna en bra tid i alla fall eftersom situationen i Syrien förmodligen inte kommer att lösas inom en snar framtid. Låter ju helt sinnessjukt att bygga tältläger?

  SvaraRadera
 4. Trillingnöten, man börjar undra. Det finns inte bostäder eller byggnader till denna anstormning som kommit så tvärt. Nu hörde jag att det är främst de ensamma barnen som ska bo i tältlägren, låter livsfarligt. Det finns ensamma barn som "flyter" omkring i alla städer numera och jag fick veta att innan de har en "god man" så får de inte gå i skolan även fast de är familjehemsplacerade, svårt att få tag på några som vill bli "gode män" för de har fått allt jobb som egentligen familjen ska göra och som också får en bra ersättning, familjen kanske låser dörren och åker till sina jobb och barnet går ute om dagarna, finns barn som placerats i källarförråd, det är främst andra tidigare invandrare och som utgett sig för att vara "släktingar" felaktigt och den kontrollen har varit undermålig, mycket mer noggrann utredning när övriga ska ha ett barn, och så får någon annan ta hand om det och lägga ut pengar som de aldrig får ersättning för så det har blivit ohållbart. De flesta barn måste omplaceras igen och de är också rädda för att berätta, har blivit skrämda att de då kastas ut. Det behövs verkligen många krafter i detta, tänker på hur skolan måste bli än rörigare att arbeta i. Här gick ett gäng pojkar omkring på en idrottsplats hela dagarna, en fotbollstränare började prata med dem och de har fått lite träningsuppgifter av honom och bildat ett lag. Ingen annan har tagit hand om dem, socialsekreteraren vet att de finns bara. Undrar var de bor? Ingen av dem gick i skolan.

  SvaraRadera
 5. Och helt absurt detta att det klagas på att det är klistrigt på golvet i matsalen när det är fullt av arbetsföra människor som väl kan städa efter sej?

  SvaraRadera
 6. Anna, det har blivit absurt alltihop och spårat ur totalt. De bor är ju inte inlagda på ett sjukhus. (Fast det är ett gammalt sådant förstås:-). Idag klagas det på att barnen inte har fri tillgång till lekrummen, migrationsverkets personal är inte tillräckligt många för att vara där hela tiden och passa så nu kommer pensionerade lärarinnor i några timmar då och då och öppnar och leker. Är ju barn från noll år till 18 år på dessa ställen men mest såg jag barn 5-6 år som vill rita, måla, klä ut sig och åka lite rutschkana och rocka rockring. Men för mycket blir förstört av leksakerna säger ansvariga om det är fritt där, kan inte föräldrarna turas om? Elementen hänger på trekvart, tänkte på att vi har bott 34 år i denna lägenhet med massor av ungar som lekt här men aldrig slet de ned elementen:-). Man måste ju ha struktur och regler. Och barn fattar så bra! Bert blir arg såg jag, han åker runt nu på sina boenden och håller med om att maten inte var så god:-) men det är svårt för alla när det är otydligt och dålig organisation.

  SvaraRadera