söndag 27 september 2015

Senast 1982, nästa 2033

Inatt närmare bestämt kl 02.00 blir det supermåne, månen är då extra nära jorden så att vi uppfattar den som större. Några minuter efter att supermånen uppenbarar sig försvinner den. Vid 03-tiden är jorden mitt emellan solen och månen, det blir total månförmörkelse som börjar då vid 03-tiden och blir total 04.10. Sedan är månen inne i skugga till ungefär 05.30 och vi kommer att under tiden se den som glödande röd eller orange, "blood lunar eclipse", blodmåne, bäst ses detta i sydvästlig riktning och är inte helt slut förrän strax efter 07. Och det här med att båda månfenomenen inträffar samtidigt var senast 1982 och nästa gång blir det *2033. Det kan bli väldigt vackert säger man inom astronomin.
*ser att det står lite olika uppgifter om nästa gång, ibland 2032, 2033, 2035 och i den vetenskapliga astronomitidningen 2036, men det är nu som gäller:-), och årtalen 1982 och 1946 då samma fenomen skedde med samtidig månförmörkelse och blodmåne är intressanta år i vår familj:-)
Det här är min "egen" måne fotad i mars vid vårdagjämningen för några år sedan.
HÄR, finns otroligt mycket intressant att läsa om detta i tidningen om astronomi!

2 kommentarer:

 1. Prognosen just nu är klar himmel hela natten i Sheffield. Klockan är på ringning :)

  SvaraRadera
 2. Anna, spännande! Vi såg en väldigt klar stor fin måne nu ikväll hela vägen från norr mot Stockholm på hemväg från landet. Fast moln är det, kanske ändras. Får se om jag sätter klockan:-). I lördags var det en himmel som jag aldrig sett förut, var otrolig runt Uppsala, så oerhört vacker.

  SvaraRadera

 • Gosplutten - Nu passar minsann kattbädden. Det tog sin lilla tid innan den användes (typ 4 år). Leendet är så gulligt när hon sover!
  12 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  5 år sedan