torsdag 16 juli 2015

Tänkvärt


Rapport från ett glashus

Vem har rätt att kasta första stenen på Grekland?

Krönikor
Europa knakar i fogarna. Grekland är i kris och ber om hjälp, men andra ännu fattigare EU-länder vill inte vara med och betala notan för den misskötta grekiska ekonomin. Det går att förstå.
Samtidigt har en gammal inomeuropeisk rasistisk fördom fått ny näring. Myten om de ”lata grekerna” frodas.
Den som lyssnar på Sannfinländarnas argumentation mot Grekland i EU, ser framför sig ett land av skatte- smitare som slöar vid sina svartbyggen till swimming-pooler medan vi strävsamma skandinaver samvetsgrant sköter våra blomstrande ekonomier. Hela Finland ställer dock inte upp på den bilden. Svenska Folkpartiets ledare tycker exempelvis att Finlands linje är för hård, även om det finns skäl att kritisera den grekiska regeringen. ”Finland borde inte spela in sig i ett hörn, för Finland hör självt till de länder som för tillfället bryter mot EU:s gemensamma spelregler i och med ett för stort underskott.”
Chefen för Internationella valutafonden har påpekat att grekerna bör bli bättre på att betala skatt. Själv gör hon det inte. Hennes egen lön är högre än Barack Obamas men skattefri. Man kan inte kräva att utblottade pensionärer i Lettland ska behöva visa förståelse för Grekland, men de välbeställda som nu påpekar hur viktigt det är att göra rätt för sig, lever de alltid själva upp till kraven de ställer på andra?
I kölvattnet av krisen 2008 stod flera storbanker på konkursens rand. De räddades från att gå omkull genom att de fick stöd i samma storleksordnings om Grekland nu skulle behöva. Svenska skattebetalarnas nota för bankkrisen slutade på ungefär 30 miljarder kronor. Bara ett par år senare blev regeringen tvungen att säga ifrån på skarpen mot bankledare i Sverige som fortsatte ge sig själva skyhöga bonusar. I dagens Europa är det kort sagt inte bara Grekland som håller sig med en låg ekonomisk moral och lever över sina tillgångar.
Svenska hushåll tillhör de mest skuldsatta i världen. Vi lånar till en konsumtion som vi egentligen inte har råd med och utländska bedömare har gång på gång varnat för att bubblan i Sverige kan spricka. Vem hjälper oss då? Vem har rätt att kasta första stenen på Grekland?
Finland säger sig vara beredda att ta emot några hundra flyktingar årligen, medan hundratals människor om dagen strömmar in bara till den lilla grekiska ön Lesvos. På Lesvos och andra håll, rapporterar FN, kämpar lokala myndigheter och frivilliga greker under stor press för att ta emot nödställda på flykt från bland annat Syrien. Även detta är Grekland. Hur landets problem ska lösas återstår att se, men en stenhård linje riskerar att driva grekerna rakt i armarna på Putin. Kanske måste vi i stället öva på att förlåta?

2 kommentarer:

  1. Sverige är ju det bästa landet i världen så där kan iiiiingenting sådant här hända ;)

    SvaraRadera
  2. Anna, exakt vad alldeles för många tycks tro, är märkligt vilken okunskap det finns hos svenska folket!

    SvaraRadera